Els orígens de la Cala, l’Ametlla de Mar

La primera civilització que va passar per les nostres terres i en va deixar constància, va ser la romana. Però els primers assentaments no es van dur a terme fins l’any 1201 quan Pere I el Catòlic va ordenar construir un castell al que era el desert d’Alfama, al costat de la platja de Sant Jordi. El Castell va ser construït degut a la despoblació de la zona, ja que entre l’Hospitalet de l’Infant i l’Ampolla, pobles més propers a l’Ametlla, no hi havia cap lloc on la gent que fos atracada pogués demanar auxili. Anys més tard va ser bombardejat i no va ser fins al segle XVIII quan es va construir el que hi ha actualment.

També es conserva una fortificació, semblant a un túnel, que va des del castell fins davant de la mar, el qual era utilitzat pels soldats per tal de controlar la situació marítima davant del castell.

No fou fins el 1775, aproximadament, quan Joan Baptista Gallart Gafarelo, acompanyat dels seus fills i la seva esposa, Rosa Bru, provinents de València, colonitzaren la Cala de l’Ametlla l’actual l’Ametlla de Mar (que en aquell temps pertanyia al municipi veí del Perelló)  amb la seva barca a vela. L’emplaçament era l’ideal: abundància de pesca i just situat al mig de la Frau, on el vent del nord facilitava la navegació.

Els primers habitacles s’improvisaren en coves en el que en l’actualitat és la Plaça del Canó i el Carrer Major, on ara se situa una zona de terrasses de d’establiments de restauració on es pot degustar la gastronomia típica marinera de la vila.

La família fundadora de l’Ametlla de Mar pertanyia a les parròquies de Santo Tomás i San Andrés de la ciutat del Túria, parròquia, aquesta darrera, vinculada a l’Ordre de sant Jordi d’Alfama i Santa Maria de Montesa, per la qual cosa podríem valorar que la colonització no seria un fet atzarós, ans al contrari, pensat i planificat de bell antuvi.

Font: Llibre Notes Històriques de l’Ametlla de Mar, de Xavier Figueres Frasnedo i texte de les visites històriques pels carrers de la vila.

Foto: Cedida per família Tello

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s